אתמול קבלתי דוא"ל - שאלה מקורא בשם דניאל.
הוא כותב:
" ראיתי את המאמרים שלך באינטרנט ונהנתי, רציתי את עזרתך אני קניתי מקצוע עץ תוצרת הודו
זה עלה לי 120 ש"ח. כתוב עליו jake plane
grip well
אינני יודע כלל נגרות ורציתי רק כמה מילים לגבי המקצוע ,
האים אפשר להרכיב לו סכין של סטנלי?
אגב יש לי עוד שאלה: האים אני יכול להשחיז את הסכין במשחזת שולחן עגולה?
בתודה מראש דניאל"
דניאל הנה תשובתי.
המקצוע שקניתה הוא חיקוי של הדגמים האחרונים שייצרה חברת סטנלי באנגליה כשעוד התקינו למקצועות ידיות עץ. כיום סטנלי מרכיבה עליהם ידיות פלסטיק. מבחינת המראה והמנגנונים המקצוע ניראה שמיש אבל ככלי שיוצר במפעל בעל בקרת איכות לא הדוקה מספיק יתכן - סביר מאוד - שתאלץ לישר למקצוע את הסוליה, לבדוק את כבש הלהב (הצפרדע) לישרות ואף להדק את הברגים שמהדקים אותו לסוליה. הלהב עצמו והעלה הקפיצי שמהודק עליו צריכים להבדק ולעבור ישור. כן, ממתינה לך מלאכה רבה.
לגבי שאלתך על קניית להב חדש: אני לא היתי משקיע שקל בלהב של סטנלי. היתי קונה להב עבה ובעל קושיות פלדה גבוה יותר. להבים כאילו נמכרים ע"י
רון הוק וגם ע"י חברת
לי וולי מקנדה.
ג'ואל מוסקוביץ' מוכר את האבנים הללו, ומישום מה הוא מחסל את מלאי האבנים של נניווה. מצאתי שאבן מס' 5000 מתאימה לי יותר מאשר מס' 6000 או 4000. בתנאי עבודה אמיתיים בהם אתה צריך להפיק חדות אפקטיבית במינימום זמן, אין טעם להיות פיינשמקר. צריך להשחיז ולחזור לעבודה. בכיתת הלימוד אני פשרן אף יותר. כשהתלמידים הצעירים זקוקים למפסלת חדה אני משתמש בנירות שיוף בעלי גב דביק שאני מניח על גבי משטח עץ. אני מתחיל בנייר 220, עובר לניר 600 ואז מניח על הנייר האחרון רצועת עור טעונה בשעוות השאה (honing compound).
זה מדהים כמה זה משפר את חדות הלהב... ומהר. כמובן שמדי פעם אני צריך לחדש את הקער בעזרת אופן השחזה. השיטה הזו עובדת היטב גם ללא אבן יהלום או אבן מים.
הנחיות כייצד לשפר מקצוע ישן או חדש נימצאות באינטרנט בשפע כולל סרטים ביו-טיוב.
הנה אחד מהם מאט חברי כריס שוורץ:
והנה סרט ארוך וממצא שמצאתי ביו-טיוב: