אני אוהב עץ רהיטים וכלי עבודה. הבלוג הזה ידבר בהם ובעוד נושאים המעניינים מעצבים נגרים רסטורטורים וציידי מציאות; אני הוא שילוב של כולם יחדיו. אספר על הספרים שאני מכבד, קישורים לאתרים שהשכילו אותי, פורומים וחנויות בהם ניתן לרכוש ציוד, חומרי גלם וכלי עבודה. לכל מי שאוהב את החומר המרוכב הטבעי מכולם, חומר בר-קימא המתחדש כל בוקר מחדש וההופך למוצרים שאנו עושים בהם שימוש או מביטים עליהם בהנאה, מוזמן לבקר בבלוג הזה מעת לעת.

יום שישי, 21 במרץ 2014

וסרט קנדי נוסף על הכנת כיסא וענישת ילדים

מה לנגרות ולחינוך ילדים? למען האמת אני יכול לכתוב על כך ספר שלם. אולי מתי שהוא אני אפילו אעשה זאת. בינתיים אני ממליץ לכם בחום לראות את הסרט הזה משנת 1959 שהופק ע"י השידור הציבורי הקנדי ומראה כיצד סבא בונה כיסא, נכד בונה סירה, ונכד וחבר משתובבים ומסכנים את עצמם. הסרט מנסה לצוד שתי ציפורים במכה אחת. להראות את יופי מלאכת הכפיים של סבא ובאותה נשימה להרביץ את תורת הבטיחות והרצינות לילדים. למעשה אם בלהרביץ עסקינן, הרי שהעניין מופיע בתרתי משמע, ורק צפיה בסרט תבהיר את הנקודה.
בקרו בבלוג שלי בAmerican Woodworker... לצורך צפיה בסרט.

יום שלישי, 18 במרץ 2014

סרט קנדי על מסמרים

צ'אק בנדר מהמגזין Popular Woodworking פירסם את הסרט הזה בבלוג שלו. זהו תעוד אמנותי ויפיפה משנת 1979 על הדרכים השונות ליצור מסמרים. נשמע מסקרן? הסרט מתעד את הדרך המסורתית של הכנת מסמר אחד לאחד ע"י נפח, הכנת מסמרים טרפזיים בשיטה מתועשת חלקית, ויצור המוני של מסמרים בעלי חתך מעגלי.
שווה צפיה:


יום שבת, 15 במרץ 2014

שאלה מקורא הבלוג על מקצוע מתוצרת הודו

אתמול קבלתי דוא"ל - שאלה מקורא בשם דניאל.
הוא כותב:

" ראיתי את המאמרים שלך באינטרנט ונהנתי, רציתי את עזרתך אני קניתי מקצוע עץ תוצרת הודו
זה עלה לי 120 ש"ח. כתוב עליו jake plane
grip well
אינני יודע כלל נגרות ורציתי רק כמה מילים לגבי המקצוע , 
האים אפשר להרכיב לו סכין של סטנלי?
 אגב יש לי עוד שאלה: האים אני יכול להשחיז את הסכין במשחזת שולחן עגולה?
בתודה מראש דניאל"

דניאל הנה תשובתי.
המקצוע שקניתה הוא חיקוי של הדגמים האחרונים שייצרה חברת סטנלי באנגליה כשעוד התקינו למקצועות ידיות עץ. כיום סטנלי מרכיבה עליהם ידיות פלסטיק. מבחינת המראה והמנגנונים המקצוע ניראה שמיש אבל ככלי שיוצר במפעל בעל בקרת איכות לא הדוקה מספיק יתכן  - סביר מאוד - שתאלץ לישר למקצוע את הסוליה, לבדוק את כבש הלהב (הצפרדע) לישרות ואף להדק את הברגים שמהדקים אותו לסוליה. הלהב עצמו והעלה הקפיצי שמהודק עליו צריכים להבדק ולעבור ישור. כן, ממתינה לך מלאכה רבה.

לגבי שאלתך על קניית להב חדש: אני לא היתי משקיע שקל בלהב של סטנלי. היתי קונה להב עבה ובעל קושיות פלדה גבוה יותר. להבים כאילו נמכרים ע"י רון הוק וגם ע"י חברת לי וולי מקנדה.

לגבי השחזת הלהב: אני מתחיל בהשחזת החורפה בעזרת משחזת אופן ליצירת קער ואז אני משלים את ההשאה בעזרת אבן יהלום 1200 גריט, ואבן מים 5000 גריט מתוצרת נניווה.
ג'ואל מוסקוביץ' מוכר את האבנים הללו, ומישום מה הוא מחסל את מלאי האבנים של נניווה. מצאתי שאבן מס' 5000 מתאימה לי יותר מאשר מס' 6000 או 4000. בתנאי עבודה אמיתיים בהם אתה צריך להפיק חדות אפקטיבית במינימום זמן, אין טעם להיות פיינשמקר. צריך להשחיז ולחזור לעבודה. בכיתת הלימוד אני פשרן אף יותר. כשהתלמידים הצעירים זקוקים למפסלת חדה אני משתמש בנירות שיוף בעלי גב דביק שאני מניח על גבי משטח עץ. אני מתחיל בנייר 220, עובר לניר 600 ואז מניח על הנייר האחרון רצועת עור טעונה בשעוות השאה (honing compound).
זה מדהים כמה זה משפר את חדות הלהב... ומהר. כמובן שמדי פעם אני צריך לחדש את הקער בעזרת אופן השחזה. השיטה הזו עובדת היטב גם ללא אבן יהלום או אבן מים.

הנחיות כייצד לשפר מקצוע ישן או חדש נימצאות באינטרנט בשפע כולל סרטים ביו-טיוב.
הנה אחד מהם מאט חברי כריס שוורץ:


 והנה סרט ארוך וממצא שמצאתי ביו-טיוב:

יום שני, 3 במרץ 2014

אב ובנו ומורשת הרהיטים בסיגנון Dunlap

במגזין Woodwork האחרון כתבתי על ג'רמי קמחי שלנו (מכפר אדומים לייד ירושלים) וגם על קריס ודון בולא הגרים בניו-אינגלנד. אני יודע שלקנות את המגזין בארץ זה בלתי אפשרי ולהזמינו מחו"ל זה יקר, לכן אני שמח להפנות אתכם לרשומות ספיח שכתבתי לאחרונה על בני משפחת בולא בבלוג שלי בארה"ב. שלש הרשומות הללו מתעדות את החומרים שרציתי להכניס למאמר אבל מפעת קוצר היריעה לא הצלחנו לשבץ בין דפי המגזין. ברשומות הללו ניתן לראות את הרהיטים שבני הבולא בונים כמו גם את הסדנה שלהם במדינת קונטיקט. ברשימה האחרונה מבין השלש הראתי את מגלשות הגולות שבנו ללקוח. זה יכול להיות משחק נחמד לנכדים או לילדים שמסוגלים להנות מגולה אמיתית הגולשת במורד כבש ללא עזרת צג מחשב או נייד.
פלא ממש! יצחק ניוטון היה שמח ... לא כן?