במהלך השנים בהם אני מלמד, מייעץ, כותב ומרצה על נגרות ועיצוב אני נדרש מדי פעם לענות על שאלה אחת חשובה: מהם (מהו) הציפוי הנכון למוצרי עץ הבאים במגע או משמשים להכנת מזון.
בעבר סיכמתי את הנושא הזה ברשומה שפרסמתי כאן לפני שנתיים. אבל שאלה מעניינית שהופנתה אלי השבוע גרמה לי לרצות לשתף אתכם הקוראים בנושא זה מחדש. השואלת ביקשה לדעת האם "שמן פשתן" שרכשה לציפוי משטח חיתוך לעץ, הוא אכן שמן הפשתן שאני ממליץ עליו למזון.
לבקשת השואלת לא אפרסם את פרטיה או שם החברה שלה.
הנה השאלה:
בעבר סיכמתי את הנושא הזה ברשומה שפרסמתי כאן לפני שנתיים. אבל שאלה מעניינית שהופנתה אלי השבוע גרמה לי לרצות לשתף אתכם הקוראים בנושא זה מחדש. השואלת ביקשה לדעת האם "שמן פשתן" שרכשה לציפוי משטח חיתוך לעץ, הוא אכן שמן הפשתן שאני ממליץ עליו למזון.
לבקשת השואלת לא אפרסם את פרטיה או שם החברה שלה.
הנה השאלה:
יואב שלום,
קראתי את הפוסט שלך לגימור מוצרי עץ המשמשים למזון בבלוג "woodworking in Israel", ורציתי לדעת אם אפשר להתייעץ איתך בנושא.
אני צורפת, ויחד עם שותפתי יש לנו מותג לכלים לבית ולמטבח. אנחנו עובדות בעיקר בטקסטיל ומתכות, אבל לאחרונה עיצבנו מוצרי במבוק למטבח, ביניהם גם קרש חיתוך. הקרש עשוי במבוק תלת שכבתי (מאד נוקשה), ואנחנו מתלבטות כיצד לשמן אותו. אחרי מחקר לא קטן, וכמובן שיש הרבה דעות, החלטנו לשמן אותו עם שמן פשתן. הלכתי לחנות טמבור בת"א שאמורה להבין בדברים האלה, והמוכר נתן לי בקבוק שמן פשתן בצבע כהה. נראה לי שהוא המתועש שאתה מדבר עליו בכתבה אבל אני לא בטוחה. במידה והוא מבושל, האם לא בטיחותי להשתמש בו?
האם אתה יכול להפנות אותי למקום בו אפשר לרכוש שמן פשתן לא מבושל בכמויות (בערך 5 ליטרים)? חנויות הטבע לא ערוכות לכמויות כאלה, והן מאד יקרות.
אשמח מאד לתשובה,
תודה ויום טוב,
הנה תשובתי (ערוכה מחדש):
הי
תודה שכתבת לי ואני שמח לענות.
דבר ראשון, לגבי הבמבוק: האם בדקתם אותו בתנאי רטיבות לאורך זמן? במבוק יכול להיות קרש חיתוך מעולה אבל הדבק המדביק את השכבות חייב להיות עמיד מים.
רוב הדבקים התעשייתיים הם אמידי מים במידה מסוימת, פשוט צריך לבדוק זאת ע"י טבילה של הקרש במים ליום יומים ואז לראות אם יש התנקות של החלקים או שמא הכל כשורה.
לגבי הציפוי: ההערכה שלך שהמוכר לא ממש מבין מה הוא מכר לכם אכן נכונה. הוא מכר לכם מין נוזל עכור ורעיל שלא היתי משתמש בו גם על גבי רהיטים, שלא לדבר על מוצרי מזון. שמן פשתן טבעי למזון הוא אותו השמן שמוכרים בחניות טבע. כל תחליף אחר עלול להכיל חומרים שיזיקו למשתמש.
לגבי הכמיות: היתי יוצר קשר עם יבואן של שמן פשתן (אך יתכן והוא מופק בארץ) ומבקש כמות בהנחה.
לפני הכל היתי קונה בקבוק בחנות טבע ומנסה את השמן על הבמבוק. מורח בכמות נדיבה, מלטש בנייר 400 וסופג את היתרה לאחר עשר דקות.
תנו לשמן להקשות כמה ימים ואם התוצאה מוצאת חן בעיינכם יישמו את השמן הזה על המוצרים שלכם.
להתראות,
יואב
לאחר יומיים קבלתי אימייל תשובה מהשואלת בו היא מספרת לי בשמחה שמצאה מקור טוב לרכישת שמן פשתן אמיתי, שהן ערכו מבחן טבילה לקרשים ושהן תשלחנה בעתיד צילומים של קרשי החיתוך.
הנה התשובה (ערוכה מחדש):
לאחר יומיים קבלתי אימייל תשובה מהשואלת בו היא מספרת לי בשמחה שמצאה מקור טוב לרכישת שמן פשתן אמיתי, שהן ערכו מבחן טבילה לקרשים ושהן תשלחנה בעתיד צילומים של קרשי החיתוך.
הנה התשובה (ערוכה מחדש):
היי יואב,
תודה על התשובה המהירה.
מצאתי די מהר חברה שמפיקה בארץ שמנים בכבישה קרה, והאמת שזו אותה העלות כמו השמן המבושל...
אתה יכול בשמחה לפרסם את השאלה..... הבמבוק שייך לחברת "טרגרן" האמריקאית, הוא עמיד ביותר, ועבר בהצלחה את מבחן הטבילה.
כרגע אנחנו מוציאות דוגמאות חדשות, אשלח תמונות כשיהיו לי.
המון תודה על העזרה,
מהן בעצם היתרונות של שמן הפשתן לגימור מוצרי עץ שמשמשים למוצרי מזון ? (קרשי חיתוך למשל).
השבמחקתודה רבה !
היתרונות הם שהוא מוצר בריא לאדם, מיוצר מזרעי פשתן, הוא שמן צמחי המתקשה ולכן מגן על העץ. לעומתו שמן פרפין מיוצר מנפט, רבים גורסים שאינו בריא, ובניגוד לשמן הפשטן הוא אינו מתמצק ולכן עלול לאפשר לנוזלים לחלחל אל קרש החיתוך.
השבמחקבכבוד רב,
יואב
הי יואב,
השבמחקהאם ישנה אפשרות לברר היכן בסופו של דבר הן קנו את השמן?
תודה,
הדר
הייתי מעוניין כמו קודמי לדעת איכן נרכש השמן.
השבמחקחנויות טבע, או בסופר מרקטים גדולים, וגם דרך האינטרנט בהזמנת דאר.
מחק