אני אוהב עץ רהיטים וכלי עבודה. הבלוג הזה ידבר בהם ובעוד נושאים המעניינים מעצבים נגרים רסטורטורים וציידי מציאות; אני הוא שילוב של כולם יחדיו. אספר על הספרים שאני מכבד, קישורים לאתרים שהשכילו אותי, פורומים וחנויות בהם ניתן לרכוש ציוד, חומרי גלם וכלי עבודה. לכל מי שאוהב את החומר המרוכב הטבעי מכולם, חומר בר-קימא המתחדש כל בוקר מחדש וההופך למוצרים שאנו עושים בהם שימוש או מביטים עליהם בהנאה, מוזמן לבקר בבלוג הזה מעת לעת.

יום שלישי, 27 באוגוסט 2013

שאלת קורא: איזה עץ (וציפוי גמר) יאה לשולחן לישת בצק

עידן הפנה שאלה:

*******
הי יואב
התרשמתי  מאד מתשובותיך  בבלוג ונראה לי שאתה האדם הנכון לענות על השאלה המורכבת שלי
אני אופה לחמים בבית לא מעט זמן ואני  רוצה לבנות שולחן עץ שעליו יהיה לי נוח יותר להתעסק עם הבצק.
איזה עץ מתאים יותר לבניית השולחן?
והאם מספיק למרוח שמן פשתן לגימור הסופי?

תודה

עידן

********
הי עידן,
הייתי בוחר בין שני מיני עץ: אשור (בוק) ואדר (מייפל). האשור יהיה זול יותר אבל משעמם. המייפל יקר ומעניין. שניהם עצים קשים בעלי נקבוביות סגורות, מה שהופך אתם קלים לניקוי. ציפוי גמר מסוג לכת שמן 8 של טמבור או הולץ לזור של יעקובי הם האידאליים להברשה. קל ליישם אותן ואין צורך לתחזק אותן. 
זכור שיש למרוח לפחות ארבע שכבות לקבלת מרקם עמיד לסוג השימוש שאתה מכוון איליו. אם יש באפשרותך להשתמש במרסס לכה שווה לבדוק שימוש בלכה דו רכיבית שעמידותה מובטחת לשנים רבות. 
כדי למנוע שחיקה של הלכה אתה מתבקש להשתמש בספוג וסבון בזמן ניקוי השולחן. קירצוף בסקוץ' ברייט או בצמר פלדה ישחוק אותה במשך הזמן.

בהצלחה,
יואב

יום ראשון, 25 באוגוסט 2013

בנצי מסנברג מאיר את עינינו

לאחר פירסום הרשומה על הרפתקאותיי במיין נשאלתי על ידי בנצי מסנברג מה שם העץ המוכר בארה"ב כBASSWOOD
השבתי שמין זה וזניו ידועים במספר שמות: באנגליה שמו Limewood, בחלקים גדולים ביבשת אירופה קוראים לו Linden, הוא, או אחד מזניו זוכה גם לשם Tilia , אבל אין לי מושג איך קוראים לו בשפת עבר.
בנצי חקר ומצה והנה הפתרון:
 ------------------------
הי יואב שלום,

מחיפוש קצר באינטרנט מצאתי את שמו העברי כמו שאתה רואה.
ומסתבר שאף הוזכר בתנ"ך.


ראה בבקשה גם את הבלוג הזה בו מוזכר גם תחליף לתרזה האובי'צה:


עדין לא מצאתי את העץ כמובן אבל זה יתברר בקרוב אני מקווה.
אעדכן כמובן.

בברכה, 

בנצי מסנברג
--------------------------
תודה לבנצי ולשאר הקוראים שמעשירים את הידע של כולנו. 

יום שישי, 23 באוגוסט 2013

שוליית גלפית


חברתי הטובה סטפני רוקנק חובשת שני כובעים. הראשון והחשוב יותר עבורה הוא בארט האמן (היא גלפת ופסלת עץ) והמגבעת השניה היא מצנפת האקדמאי. שכן סטפני היא פרופסור מן המניין ללימודי פילוסופיה בקולג' מצוין במדינת ניו-יורק.
אנו חברים ועמיתים ועבדנו יחדיו על פרויקט הטוטם שבניתי  ב2011 (תהילים צ"א)
לפני שנה היא הציעה לי להצטרף אליה כשוליה בקורס גילוף ופיסול אותו העבירה בHaystack Mountain School of Crafts שבמדינית מיין. קפצתי על העגלה ואמרתי כן. חיי השוליה יכולים להיות נהדרים אם הוא או היא נכונים לאתגר ומוכנים להצניע אגו ולשוב ולהיות תלמידים.
אספתי מספר הגיגים ותמונות ופירסמתי שתי רשומות על החוויה שהיתה על אחד מאיי הצפון הרחוק.
הנה הרשומה הראשונה
והנה השניה 







יום שבת, 3 באוגוסט 2013

גימור משטח שולחן אוכל מאורן - שאלה של קורא

אמיר שלח לי שאלה הבוקר:

היי יואב!

קודם כל, ברצוני לציין שהבלוג שלך מרתק, אינפורמטיבי, יצירתי ומעשיר.
ממש כיף.

אשמח אם תעזור לי בשאלה קטנה, אני מרגיש שיש אלף אנשים עם אלפיים דעות בנושא.

מהו הגימור האידיאלי עבור שולחן מטבח שעשוי עץ אורן?
זה שולחן מטבח, כלומר, הוא לא ישמש לבישול וחיתוך אבל כן יבוא במגע עם רכיבים פה ושם. לא עם חום.

מעריך מאוד את עזרתך,

אמיר.

הנה תשובתי:

הי אמיר,
תודה על השאלה. 
הגימור האידאלי תלוי בכמה גורמים ובניהם: יכולת היישום של המבצע, זמן עבודה ויבוש ודרישות הגנה למוצר. 
בו ניקח אותי למשל. אני לא יודע ולא רוצה בשלב זה להתנסות בריסוס לכה. מכאן שיש לי שתי אפשרויות ישום: הברשה או מירוק. הברשה נעשית במברשת ספוג ויכולה להיות פעולה שרמת הנסיון הנדרש להצלחתה היא בינונית ומעלה. על מנת להגן על משטח שולחן מעץ לאורך זמן יש צורך בלפחות ארבע שכבות לכה. היישום יקח ארבעה ימים מהתחלה ועד סוף התהליך. כל שיכבה מתייבשת יחסית לאט מה שמצריך הגנה על המוצר מפני מזהמים שינחתו עליו וישקעו בלכה. 

מירוק, בעזרת פקעת בד, היא פעולה קלה יותר המחייבת תנאי פתיחה וותרנים יותר מהברשה. הלכה זוכה לדילול, ומשיכת שכבות אחת על גבי השנייה מזכירה ניגוב של משטח שולחן בספוג רטוב. מכיוון שדרושות לנו שכבות רבות (עשר) התהליך יקח  מספר ימים. מכיוון שתמהיל הלכה והמדלל מתנדפים ומתמצקים מהר, אין צורך לדאוג יותר מדי להגנת הרהיט מפני מזהמים. 

חומר הגימור הם גם עניין של העדפה. הגמר צריך להיות עמיד לנוזלים (בעיקר מים), לאלכוהול (אתה שותה מדי פעם יין אני מקווה), לשחיקה (ילדים, סכו"ם, וצלחות עושים שמות ברהיטים), ובמידה מסויימת לחום (בטעות האורחים הניחו סיר חם על השולחן). כל אילו מנווטים אותנו לשתי אפשרויות ראליות: לכה בבסיס שמן ולכה בבסים מים. אני לא אוהב להשתמש בלכות אקריליות בבסיס מים. הנוסחאות הכימיות שלהן לא שוכללו די הצורך כדי שיוכלו להשתוות לתכונות הנהדרות של לכות השמן. בין לכות השמן אין הבדלים גדולים ולכן היתי ממליץ להשתמש בלכה כמו וורנית או לכה 8 של טמבור. 
אם תבחר בלכה מס' 8 יתכן ותרצה לדד אותה ב 10 או 20 אחוז על מנת להקל על מלאכת ההברשה.

זכור ששיוף נכון לפני היישום ובין שיכבה לשיכבה חשוב להבטחת תוצאות אופטמליות. בין שיכבה לשיכבה אני משייף עם נייר מס' 400 את השיכבה האחרונה אינני משייף אלה אם כן אני מבקש להגיע למראה מט-משי. או אז אני משתמש בצמר פלדה עדין במיוחד. 
שלח לי תמונות של התהליך ואשמח לפרסם. 
יואב

שיחה בין עורכי FineWoodworking ונציגי יצרני כלי העבודה המרתקים ביותר

שנים מעורכי המגזין אירחו כמה נציגים מחברות כלי העבודה החשובות בארה"ב. השיחה נערכה במסגרת יריד הנגרות הגדול של לאס ווגאס. נציג SawStop ואחרים סיפרו על הכילים הקיימים ואילו שעתידים לצאת לשוק. שיחה מרתקת אחרת היתה על דבק מהיר שפותח במיוחד לעבודות עץ וששונה מדבקים אחרים שאנו מקרים.

Shop Talk Live 37: SawStop Portable in the Works - Fine Woodworking